Trandafirii formează o clasă de sine stătătoare atunci când vine vorba de tuns, deoarece tipurile diferite de trandafiri se tund în mod diferit Dacă doriţi să arate cel mai bine cu putinţă, etalând o explozie de culoare şi uneori şi de parfum, cel mai bine este să le daţi o mână de ajutor.
CÂND SĂ TUNDEŢI
Sfârşitul iernii sau începutul primăverii este cea mai potrivită perioadă pentru a tunde trandafirii care înfloresc în mai multe valuri, căci aceasta e perioada în care planta este intr-o stare latentă sau noii lăstari abia încep să apară. Dacă tundeţi prea devreme, noii lăstari vor risca să fie deterioraţi de ger, şi va trebui să-i scurtaţi din nou, tăind până la locul unde lemnul nu mai e deteriorat.
Trandafirii urcători trebuie tunşi după ce perioada de înflorire s-a încheiat, adică la sfârşitul verii şi începutul toamnei.
Trandafir dintre soiurile moderne
„Octavia HM" este un trandafir ce face parte dintre soiurile moderne. El produce din abundenţă flori parfumate de culoare roz, de vara până toamna.
Trandafirii care au câţiva ani pot fi tunşi şi la începutul iernii, dar ţineţi cont de faptul că, dacă în locuri mai ferite şi mai calde ale grădinii ei nu vor păţi nimic, în locuri mai reci, mai expuse intemperiilor scurtarea lor puternică le poate micşora şansele de supravieţuire. Prin urmare, cel mai bun sfat este să scurtaţi uşor trandafirii la sfârşitul sezonului lor.
Scurtaţi tulpinile trandafirilor cu flori mari sau cu inflorescenţe, ale trandafirilor de tip arbust şi ale celor de parc cam cu o treime şi terminaţi tunsul primăvara, după ce timpul s-a mai încălzit. Scurtarea uşoară înaintea iernii va ajuta planta să se autoprotejeze de vânturile reci ale iernii, mai ales în locurile mai expuse intemperiilor şi în grădinile de lângă coastă.
IDupă ce aţi plantat o tufă de trandafiri, va trebui să o scurtaţi puternic, pentru a stimula creşterea unor lăstari cât mai de la baza plantei.
Tulpinile din imagine sunt lungi şi unele chiar se suprapun sau sunt deteriorate.
Toţi trandafirii trebuie tunşi pentru a le dezvolta forma, pentru a le controla mărimea, pentru a-i ajuta să rămână sănătoşi şi pentru a încuraja înflorirea. îndepărtaţi în mod regulat ramurile bătrâne, tăind mai ales în partea de jos, pentru a face loc lăstarilor care se vor dezvolta de la bază. Scurtând ramurile sănătoase, viguroase cu cea o treime va încuraja creşterea unor lăstari laterali. Acest lucru va scădea, de asemenea, riscul apariţiei tulpinilor slabe sau a ruperii lăstarilor.
Scopul tunderii este să se creeze o Plantă cu centrul aerisit, astfel încât lăs-sa"' sa aibă sPaţiu, lumină şi aer pentru a e dezvolta corespunzător. Folosiţi întot-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu