duminică, 21 februarie 2010

PLANTE AGATATOARE OBISNUITE

Există câteva plante agăţătoare care au nevoie de mai multă atenţie decât celelalte şi, din întâmplare, acestea sunt chiar unele dintre 1 mai populare pe care le creştem în grădinile noastre.

Clematis

Tunderea plantei de clematis este o ope­raţiune care îi alarmează pe mulţi grădi­nari mai puţin experimentaţi. Procesul de tundere este destul de simplu, dar va tre­bui să identificaţi tipul de clematis pe ca­re îl aveţi în grădină, deoarece tipurile di­ferite au cerinţe de tundere diferite. Dacă totuşi greşiţi tunderea, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este că, în sezonul următor, planta va produce foarte puţine flori sau nu va produce flori deloc, şi în anul următor puteţi să o tundeţi corect.

Atunci când este crescută pe un zid sau pe spalier, clematis necesită scurtare pu­ternică în fiecare an. Aceasta va face ca planta să producă flori pe toată lungimea ei, de la bază în sus. Atunci când este crescută pe o altă plantă, de obicei poate fi lăsată de capul ei. In acest caz, dacă nu este tunsă, ea va produce flori la capetele ramurilor, unde va ieşi în evidenţă faţă de planta-gazdă. Din punctul de vedere al nevoilor de tundere, plantele de clematis pot fi împărţite în trei categorii.

■ Cele care înfloresc devreme şi au flori mici. Acest tip de clematis produce fiori primăvara sau la începutul verii, pe ramurile crescute în anul anterior, şi acest tip trebuie tuns imediat după înflo­rire. Clematis alpina şi C. macropetala necesită tunderea doar pentru a le limita creşterea dincolo de limita spaţiului ce le-a fost alocat. îndepărtaţi ramurile uscate sau deteriorate ale C. armandii şi C. cirrhosa, şi răriţi planta în zonele unde este prea aglomerată, tăind ramurile în

Clematis „Corry"

Aceasta este o varietate care înfloreşte târziu şi produce flori mici pe lăstarii din sezonul curent. Necesită tundere primăvara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu