miercuri, 3 februarie 2010

SOIURILE DE TRANDAFIRI

In funcţie de necesităţile legate de tuns, trandafirii pot fi clasificaţi în şapte categorii distincte. Acestea sunt: soiurile moderne de tip tufă c re includ atât varietăţile cu flori mari, cât şi cele cu inflorescenţe; tranda firi urcători şi cei arbustiformi; trandafiri de grădină; de tip arbust; tran dafin standard (obişnuiţi); trandafiri repenţi (târâtori); trandafiri miniatu

Această categorie generală include varie­tăţile de trandafiri cu flori mari (grupa teahibrida) şi cele cu flori grupate în inflorescenţe (floribunda). Scopul nostru atunci când tundem acest tip de trandafiri trebuie să fie încurajarea creşterii unor lăstari noi, care vor produce o succesiune de flori pe tot parcursul verii. Acest tip necesită tundere anuală.

■ Trandafiri tip tufă nou plantaţi.Scurtaţi puternic tulpinile până la cea 10-15 cm de sol, lăsând trei sau patru muguri pe fiecare tulpină. Faceţi acest lucru imediat ce aţi plantat noile tufe, toamna. Aceasta va face posibilă dezvoltarea unui puternic sistem radicular şi va încuraja, de asemenea, apariţia unor ramuri noi la baza plantei. Fa­ceţi tăietura întotdea­una deasupra unui ^ mugure orientat spre exterior. f în acelaşi timp, tăiaţi ramurile uscate, slabe, bolnave, deteriorate, tăindu-le până la punctul de unde au crescut de pe ramură sau de la rădăcină.

■ Trandafiri deja plantaţi. Tundeţi-i în fiecare primăvară, cât timp sunt încă în stare latentă. La început, tăiaţi toate ra­murile deteriorate de ger sau boli şi ramu­rile bătrâne. Lemnul mort este maroniu şi uscat pe interior, deşi e  posibil ca în exte­rior să fie încă verde. îndepărtaţi ramurile care se întretaie sau sunt prea înghesuite

■ Trandafiri crescuţi în ghivece.

Dacă aceştia sunt plantaţi în sezonul de creştere, nu îi scurtaţi foarte puternic; îndepărtaţi florile deschise şi lăstarii deterioraţi.

■ Trandafiri cu flori mari (teahibrida).

Scurtaţi ramurile sănătoase cam la jumă­tate, până la două treimi din lungimea lor, deci aproximativ până la 20-25 cm de sol. Varităţile mai viguroase trebuie scurtate mai uşor, altfel vor produce foarte multe frunze, dar flori mai puţine.

■ Trandafiri cu flori grupate în inflorescenţe (floribunda). Scurtaţi uşor, tăind nu mai mult de o treime, până la o jumătate din lungimea tulpinilor, deci până la cea 25-30 cm de sol. Tăiaţi lemnul mai bătrân aproape până la nivelul solului, pentru o înflorire mai abundenta în vara viitoare. Cu cât mai puternic scurtaţi acest tip de trandafiri, cu atât florile vor fi mai mari, dar în acelaşi timp mai puţine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu