In afară de tunderea anuală, trandafirii necesită, de asemenea, o seri de lucrări de îngrijire, pentru a-i păstra sănătoşi şi pentru a încura^ producerea de flori. Tăierea florilor ofilite asigură apariţia unui al doilea val de flori, iar îndepărtarea drajonilor va face ca energia plantei să se concentreze în producerea unor lăstari noi şi a florilor, şi nu va fi secătuită de lăstari lacomi.
Îndepărtarea drajonilor
Căutaţi drajoni pe trandafirii altoiţi, drajoni care cresc de la baza plantei, de la nivelul solului, sau pe portaltoi, sub punctul de altoire. Căutaţi acei lăstari care sunt diferiţi de ceilalţi prin culoare, mărime sau frunziş. Drajonii trebuie îndepărtaţi imediat ce îi observaţi, mai degrabă prin rupere decât prin tăiere
Tufe vechi de trandafiri
Tufele de trandafiri neglijate, vechi, care sunt lipsite de frunziş cu excepţia părţii superioare, pot fi reînnoite utilizând tehnica „sau se vindecă, sau moare".
■ In timpul perioadei de latenţă (sfârşitul toamnei până la începutul primăverii), îndepărtaţi toate ramurile uscate, atinse de boală, iar ramurile slabe scurtaţi-le până la baza plantei.
■ Scurtaţi ramurile principale vechi până 'a baza plantei.
■ Scurtaţi ramurile mai puternice care au «mas cu aproximativ jumătate din lungimea lor. Variaţi înălţimea la care aceţi tăieturile, ca să încurajaţi apariţia
La ofilire
Pentru a stimula producerea unui număr mare de flori pe o perioadă lungă de timp, îndepărtaţi florile ofilite şi/sau moarte cât mai curând.
bun articol! multa lume taie trandafirii, toamna, de la baza si ii ingroapa.deci ce trebuie sa fac sa-i tai sau nu, toamna?
RăspundețiȘtergere