marți, 9 februarie 2010

TRANDAFIRI STANDARD

Trandafirii standart se tund în funcţie de soiul de trandafir folosit: teahibrida, flori­bunda sau miniatur. Scopul este acela de a crea o plantă echilibrată şi, ca şi în cazul celorlalte soiuri de trandafiri, de a îndepărta ramurile deteriorate de ger, boli, sau cele care se suprapun.

■ Trandafiri standard nou plantaţi.

Aceştia trebuie scurtaţi până la 20-25 cm de tulpina principală (de punctul de altoire), făcând tăietura deasupra unui mugure bine dezvoltat.

■ Trandafiri standard de mai mulţi ani. îndepărtaţi ramurile uscate sau care se intersectează şi tăiaţi şi unele dintre ramurile vechi, pentru a păstra forma echilibrată a plantei. Aceasta va duce, de asemenea, la producerea de creşteri pentru o înflorire bogată. Tăiaţi ramurile principale la jumătate, iar lăstarii laterali tăiaţi-i până la doi sau trei muguri

Soiuri care înfloresc o singură dată

Tundeţi după ce perioada de înflorire s ' încheiat.

■ Soiurile care înfloresc în mai multe valuri. Tundeţi la începutul primăverii în timp ce planta e în stare latentă. De asemenea, este o idee bună ca, în locurile mai expuse, toamna să fie scurtate ramu­rile, pentru a reduce riscul deteriorării din cauza vânturilor puternice de iarnă.

■ Trandafiri standard care atârnă.

Aceştia nu au nevoie să fie tunşi, cu ex­cepţia operaţiei de îndepărtare a ramurilor uscate, bolnave sau rupte şi de tăiere a lăstarilor slabi până la un mugure bine dezvoltat. Apoi, după cea doi ani, în fiecare toamnă îndepărtaţi ramurile vechi, care au produs flori, pentru a încuraja producerea de lăstari noi. Primăvara, efectuaţi tăieri minime ale lăstarilor noi, lucru care va încuraja producerea de lăstari laterali. Vârfurile ramurilor care ating pământul trebuie scurtate uşor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu