Tunderea stimulează creşterea lăstarilor noi: cu cât mai puternic este scurtată o ramură, cu atât mai viguros va fi lăstarul care creşte din ea. în timpul primilor ani, scopul tunderii este stabilirea formei, cadrului de bază al plantei, creând astfel un specimen puternic cât mai repede posibil. Când planta este matură, un regim de tundere uşor diferit va încuraja producerea unei recolte bune în fiecare an.
Tunderea iniţială şi creşterea controlată a plantei are ca scop: dezvoltarea unei anumite forme, fie aceasta tufă, spalier, sau formă de evantai; păstrarea unui spaţiu uniform între ramuri, pentru a permite accesul luminii şi al aerului spre centrul şi spre fructele în plin proces de coacere; încurajarea producţiei de fructe prin îndepărtarea lăstarilor nedoriţi, dar păstrarea mugurilor fructiferi.
■ Când să tundem. Pomii fructiferi se tund de obicei la sfârşitul iernii sau începutul primăverii, când sunt încă în perioada de latenţă. Scurtaţi-i puternic în această perioadă, iar toamna scurtaţi-i uşor (vezi tabelul de mai jos). Merii, perii şi prunii standard maturi pot fi lăsaţi de capul lor în cea mai mare parte, dar înlăturaţi totuşi ramurile uscate, atinse de boli, slabe, care se suprapun, precum şi lăstarii nedoriţi. Faceţi acest lucru iarna, în cazul merilor şi perilor, şi vara, în cazul prunilor.
■ Tunderea pentru formă. Pomii fructiferi pot fi tunşi şi crescuţi într-o varietate de forme, cea mai naturală dintre acestea fiind forma standard, de pom compact. Merii, perii, prunii pot fi crescuţi în acest mod. Celelalte forme, ca de exemplu
„cordon", spalier sau evantai sunt discutate în detaliu pe parcursul acestui capitol, deoarece ele trebuie tunse într-un mod uşor diferit.
■ Cum să tundem. Mai întâi, îndepărtaţi ramurile uscate, bolnave (când îndepărtaţi ramuri bolnave, dezinfectaţi unealta de tuns pe care o folosiţi înainte de a face tăietura următoare, pentru a preveni răspândirea bolii). Apoi, îndepărtaţi unele ramuri acolo unde acestea sunt prea aglomerate sau se freacă unele de altele. Dacă pomii maturi sunt prea productivi şi au o cantitate mare de fructe mici care trag în jos ramurile, îndepărtaţi primăvara unii dintre mugurii fructiferi. în mod normal, mugurii fructiferi sunt mai rotunjiţi decât mugurii vegetativi.