■ Etapa 1. Plantaţi pomul între sfârşitul toamnei şi mijlocul iernii. Primăvara devreme, scurtaţi axul coroanei până la 60 cm de la sol.
■ Etapa 2. La începutul verii, alegeţi doi lăstari laterali aproximativ opuşi, situaţi la 30 cm deasupra nivelului solului,
pentru a forma baza evantaiului. Scurtaţi axul până exact deasupra celor doi lăstari, obţinând astfel un pom de forma literei Y (vezi imaginea de mai sus).
■ Etapa 3. Când aceşti lăstari au lungimea de 40-45 cm, legaţi-i de tulpini de trestie sau de bambus înclinate la 45 a.
Smochini
Este de preferat să creşteţi smochinii lângă un zid însorit, cu rădăcinile lor viguroase limitate într-un ghiveci. Pe măsură ce cresc lăstarii noi, la baza fiecărei frunze se vor dezvolta smochinele. în zonele expuse gerului, aceste fructe nu se vor coace afară în acel an; şi, deşi vor ajunge la mărimi destul de mari, smochinii nu vor supravieţui iernii, de aceea, ei trebuie duşi înăuntru la începutul toamnei.
■ Tunderea iniţială. în primii ani, smochinii nu necesită un efort prea mare de tuns. Pe măsură ce cresc, lăstarii trebuie legaţi, încercând să obţinem forma de evantai, lăsând cea 30 cm între ramuri, îndepărtaţi ramurile şi lăstarii în exces, pentru a permite luminii accesul spre ramuri.
■ Limitarea rădăcinilor. Dacă creşterea viguroasă a rădăcinilor unui smochin cauzează probleme în grădina dvs., plantaţi-1 într-un container, un ghiveci cu diametrul de 38 cm, pentru a restricţiona creşterea rădăcinilor şi pentru a putea creşte ramurile lângă un zid.
i
■ Tunderea smochinilor. Tundeţi smochinii, maturi pe la mijlocul primăverii, când sunteţi siguri că pericolul gerului a trecut complet. La început, tăiaţi ramurile care au fost deteriorate de gheaţă sau de ger. Lăsaţi suficiente ramuri şi lăstari pentru a acoperi zidul, apoi răriţi ramurile în exces, tăindu-le până la nivelul unei ramuri mai joase sau tăindu-le complet la nivelul solului. La începutul verii, dacă lăstarii tineri sunt ciupiţi până Ia cinci frunze, se vor dezvolta lăstari fructiferi noi.
Mai târziu, e posibil să fie necesar să răriţi lăstarii care umbresc ramurile de rod şi implicit fructele, dar lăsaţi întotdeauna suficienţi lăstari, pentru că pe aceştia vor creşte fructele de anul viitor.
Atât duzii, cât şi gutuii ating mărimi jgstul de impresionante şi se potrivesc într-adevăr numai grădinilor mari. In lus, ei produc recolte bune într-un climat mai cald şi mai uscat. Aceşti pomi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu