miercuri, 3 martie 2010

CRESTEREA IN FORMA CORDON

Merii şi perii, cu excepţia celor care produc fructe pe vârfurile ramurilor, pot fi crescuţi în formă „cordon", ceea ce înseamnă că trunchiul este lipsit de ramuri şi este înclinat în unghi. Dacă aşezarea grădinii o permite, pomii crescuţi astfel trebuie să fie plantaţi cu vârful îndreptat spre nord.

■ Prima iarnă. Plantaţi pomii tineri la un unghi de 45° cu solul. Acest lucru este mai uşor de realizat dacă legaţi de cablurile de sârmă care vor susţine pomii o tulpină de bambus sau o trestie, care va fi şi ea înclinată la unghiul dorit (45°); apoi legaţi de bambus tulpina, care va deveni trunchiul pomului. Scurtaţi toţi lăstarii laterali mai lungi de 10 cm, până la trei muguri. Nu scurtaţi tulpina.

■ Prima vară. La sfârşitul sezonului de creştere, scurtaţi lăstarii noi de pe trunchi până la câteva frunze deasupra mănun­chiului de frunze de la baza lor (un inel de frunze de la baza fiecărui lăstar). Pe

lăstarii existenţi se vor forma lăstari sublaterali. Scurtaţi-i până la două fru Aceasta va stimula formarea de lăstari"26 fructiferi.

■ A doua iarnă. De acum încolo, în fiecare iarnă puteţi să tundeţi din vârful tulpinii. Cât de mult va trebui să tăiaţi depinde de cât de repede creşte pomul Dacă a crescut doar puţin, scurtaţi puter­nic; dacă planta este matură şi creşte în­tr-un ritm bun, scurtaţi numai vârful ra­murii principale. Faceţi tăietura deasupra unui mugure în aşa fel încât tulpina să crească cât mai drept cu putinţă. Atunci când ajunge la cablul situat cel mai sus, scurtaţi uşor noul lăstar.

■ Tunderea din timpul verii. Tundeţi

vara toţi pomii crescuţi într-o anumită formă, pentru a limita creşterea şi pentru a stimula formarea mugurilor fructiferi. Scurtaţi lăstarii laterali mai lungi de 20 cm până la trei sau patru frunze deasupra mănunchiului bazai de frunze.

gastă operaţiune trebuie făcută pe cursul a doi ani, tunzând pomul în ^mpul iernii. Scopul este acela de a lăsa liber mijlocul şi de a îndepărta ramurile care nu mai sunt productive, astfel încât să fie uniform distanţate unele de altele.

a Lemn uscat. Tăiaţi ramurile uscate până la zonele de lemn cu creştere vigu­roasă, îndepărtaţi şi ramurile atacate de omizi. Ramurile mici trebuie îndepărtate complet, iar ramurile mai lungi trebuie tăiate până unde lemnul este sănătos.

■ Ramuri înghesuite. Prea multe ramuri duc la aglomerarea coroanei, care va încuraja apariţia unor boli. Tundeţi în aşa fel încât să lăsaţi liber centrul pomului. Porniţi din centru, şi lăsaţi patru sau cinci ramuri principale viguroase.

■ Ramuri care se suprapun sau se în­tretaie. Acestea blochează accesul lumi­nii şi al aerului. îndepărtaţi-le, făcând tăietura în punctul lor de origine sau deasupra unui lăstar lateral viguros.

■ Ramuri slabe. îndepărtaţi ramurile slabe, fie că le tăiaţi din punctul de

origine, fie că le scurtaţi până la un lăstar viguros. Răriţi lăstarii prea înghesuiţi şi stimulaţi dezvoltarea lăstarilor din părţile inferioare ale ramurilor, scurtându-le pe acestea cu o treime, până la o jumătate din lungimea lor, făcând tăietura deasupra unui mugure orientat spre exterior.

■ îngrăşăminte şi frunze putrede. După o astfel de tundere drastică, acoperiţi pământul de la baza pomului cu un strat de frunze putrede sau de îngrăşământ natural. Dacă pomul creşte pe o peluză, aplicaţi un îngrăşământ sub formă de granule, apoi udaţi-l.

■ Rărirea lăstarilor. După cinci sau şase ani, în timpul iernii, tăiaţi unii dintre lăstarii prea înghesuiţi la acelaşi nivel cu axul coroanei. Pe măsură ce în locul lor vor creşte lăstari noi, tăiaţi-i pe câţiva, astfel încât restul să fie aşezaţi la distanţe uniforme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu