duminică, 27 decembrie 2009

IMBUNATATIREA FORMEI

Un alt argument în favoarea tunsului este îmbunătăţirea formei existente a unui pom sau arbust. Pentru a face acest lucru, trebuie să îndepărtaţi atât ramurile bolna­ve, cât şi unele ramuri sănătoase, dar care strică forma plantei. Tăiaţi toţi lăstarii şi ramurile uscate, bolnave sau care se întretaie. Aceasta va permite aerului şi luminii să pătrundă şi să circule pe lângă plantă, facilitând producerea de lăstari noi, puternici şi sănătoşi, într-o formă

echilibrată şi ordonată.

Pomii fructiferi sunt deseori crescuţi în aşa fel încât să folosească la maximum un spaţiu limitat sau, dimpotrivă, să se deschidă cât mai mult. îndepărtând ramu­rile care se suprapun sau care sunt foarte înghesuite, aerul şi lumina vor

face să se coacă şi fructele aflate pe ramurile mai joase. Pomii ornamentali şi cei fructiferi pot fi crescuţi în forme decorative (vezi pag. 74), ca de exemplu pe spalier.

M Tunderea specială. Metoda horticulturii ornamentale şi metoda honsai sunt folosite pentru creşterea controlată a unor arbuşti sau pomi într-o anumită formă sau cu un anumit scop. Acest tuns creativ" este ceva mai complicat şi cere răbdare şi o mână sigură, dar ca şi în cazul tunsului obişnuit, rezultatele pot fi foarte satisfăcătoare. Alte elemente decorative care necesită multă grijă la tuns sunt, de exemplu, crearea unei boite din salcâm galben, a unui aranjament cu trandafiri sau a unei plante standard.

Locul exact şi cantitatea de lăstari care trebuie tăiată depind de cât de sănătoasă e planta şi cum doriţi să arate ea în anii următori. Alegera momentului şi tehnicii potrivite pentru tuns depind de vârsta şi tipul plantei. Tunsul va cauza în mod inevitabil un anumit disconfort plantei, deci trebuie să aveţi întotdea­una o idee foarte clară despre ce doriţi să obţineţi, înainte de a începe să tăiaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu