marți, 29 decembrie 2009

CAND SA TUNDEM

 

Alegerea momentului potrivit pentru tuns este foarte importantă şi depinde de creşterea plantei. Majoritatea arbuştilor cu flori, inclusiv trandafirii, produc muguri de flori fie pe lăstarii noi, fie pe ramurile care au numai un an, iar acest lucru este cel care determină cel mai bun moment pentru a fi tunşi. Arborii cu frunze căzătoare e cel mai bine să fie tunşi când sunt în stare latentă, în timpul iernii, dar plantele veşnic verzi trebuie lăsate până când vremea se mai încălzeşte.

Tipuri de plante

■ Arbuşti cu flori. Pentru majoritatea arbuştilor cu flori şi mai ales pentru cei care înfloresc de primăvara până la mijlocul verii, perioada ideală pentru tuns este imediat după finalul spectacolului floral pe care l-au oferit. Aceasta va lăsa plantei suficient timp pentru a produce lăstari puternici, care anul următor vor produce flori.

In cazul arbuştilor care înfloresc la sfârşitul verii sau toamna, cel mai bine este să amânaţi tunsul până primăvara următoare şi să nu îi tundeţi imediat după ce au înflorit. Tunderea la sfârşitul toamnei va încuraja creşterea unor lăstari noi mai slabi, care vor fi expuşi frigului, putând să se deterioreze din cauza îngheţului în lunile de iarnă, i

■ Arbuşti şi pomi fructiferi. Atât în cazul plantelor care produc fructe comestibile, cât şi în cazul celor ornamentale, tunderea se face de obicei în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, după ce s-au cules fructele. însă unele dintre aceste plante vor necesita atenţia dumneavoastră şi în lunile de vară.

Arbori cu frunze căzătoare. Aceştia trebuie tunşi de la sfârşitul toamnei până la

plante veşnic verzi. Cel mai bine e ca jj şj arbuştii veşnic verzi să fie tunşi primăvara, după ce pericolul îngheţului a trecut. Ei pot fi, de asemenea, tunşi uşor după ce au înflorit, pentru a îndepărta tulpinile pe care au crescut flori.

■ Plante noi. Atunci când plantaţi plante noi, este o idee bună să ordonaţi ramurile şi rădăcinile plantelor cumpărate în ghiveci.

Tăiaţi ramurile şi rădăcinile rupte sau smulse, lăsând tăieturi precise. Descâlciţi rădăcinile plantelor cu rădăcini curăţate de pământ şi răsfiraţi-le în groapa în care aşezaţi planta, tăindu-le pe acelea care sunt îndoite sau foarte lungi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu