miercuri, 23 decembrie 2009

DE CE SA TUNDEM

Unii grădinari cu mai puţină experienţă consideră tunsul o sarcină complexă şi dificilă. La modul simplist, tunderea este tăierea unor ramuri sau a unor lăstari nedoriţi ai unor plante lemnoase, ca de exemplu arbuşti, pomi sau trandafiri. Tunsul are rolul de a opri creşterea dezor­donată a plantei şi, de asemenea, de a stimula o nouă creştere. Acest lucru duce la crearea unor indivizi care sunt în acelaşi timp puternici şi sănătoşi, cu capacităţi crescute de a produce flori şi fructe.

Argumente în favoarea tunsului

■ încurajează creşterea. Tunderea este imperios necesară numai atunci când ceva începe să nu meagră bine la o plantă. Există mai multe motive pentru care une­ori e necesar să tundem un arbust sau un pom. De exemplu, dacă el creşte dincolo de spaţiul din grădină care îi este alocat; dacă se dezvoltă într-un mod dezordonat; sau dacă producţia de flori sau fructe începe să scadă. îndepărtarea unor ramuri mai vechi încurajează creşterea unor lăstari noi, care vor înflori şi vor produce fructe într-un mod mai prolific. Cu cât mai mult se tunde, cu atât creşterea va fi mai viguroasă. Acesta este de fapt un principiu de bază şi unul dintre motivele tunderii unei plante.

■ Menţinerea sănătăţii plantei. Dacă planta începe să se distrugă, tăiaţi toate ramurile uscate sau bolnave, pentru a înlesni o creştere sănătoasă, dându-i plantei o nouă şansă la viaţă.

■ îmbunătăţirea recoltei de fructe.

Plantele care produc fructe necesită un program anual de tundere bine structurat, dacă se doreşte obţinerea unei recolte bogate. în acest caz, tunsul este mai mult o măsură preventivă decât un tratament. Pentru a obţine o recoltă bună, îndepărtaţi ramurile bătrâne în mod regulat, pentru a asigura producerea în mod constant a unor lăstari noi şi viguroşi, care să produ­că flori şi fructe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu