Există un întreg vocabular pe care trebuie să-1 învăţaţi atunci când vine vorba despre tuns. Majoritatea cuvintelor le cunoaşteţi din limbajul obişnuit. Folosiţi în mod regulat acest glosar pentru a vă reaminti sensul precis al unor cuvinte, pe măsură ce citiţi capitolele următoare.
MUGURI ALTERNATIVIMuguri care cresc la înălţimi diferite, pe diferite părţi ale ramurii.
TĂIETURĂ OBLICĂ
Tăietura care se foloseşte în cazul ramurilor cu muguri alternativi (comparaţi cu „tăietura dreaptă"). Tăietura oblică se face exact deasupra mugurelui.
INELUL UNEI RAMURI
Un inel de ţesut lemnos de la baza unei ramuri.
MUGURE
O umflătură de pe o ramură ce conţine o frunză sau o floare în stare de dezvoltare incipientă. Un mugure vegetativ va da naştere fie unei frunze, fie unui lăstar, în vreme ce un mugure floral va produce flori, care sunt urmate de apariţia fructelor.
CALUS
Este ţesutul protector (de acoperire) care se formează în locul unde s-a efectuat o tăietură de tuns.
COPCIRE
Tăierea regulată a arbuştilor sau pomilor aproape de nivelul solului, pentru a stimula creşterea unor lăstari noi, viguroşi.
CORDON
Metodă de tundere a unui pom (a unuia ornamental, sau, de cele mai multe ori, a unuia fructifer) în aşa fel încât să producă o singură
tulpină verticală, fără ramuri laterale de mărime mai mare.
ÎNDEPĂRTAREA FLORILOR OFILITE
După ce florile s-au ofilit, acestea trebuie îndepărtate de pe arbuştii floriferi, pentru a stimula producerea de şi mai multe flori. îndepărtarea lor împiedică formarea de seminţe în detrimentul creşterii plantei şi al formării mugurilor sezonului următor.
OFILIREA VÂRFURILOR
Distrugerea vârfurilor lăstarilor cauzată mai ales de îngheţ sau de unele boli.
SPALIER
Metodă de tundere şi de creştere controlată a pomilor fructiferi pe un suport, ca de exemplu un perete, un gard sau altele.
EVANTAI
O metodă folosită la creşterea pomilor fructiferi, ca de exemplu cireşii, pe un gard sau pe un perete. Ramurile unui copac tânăr sunt lăsate să crească în formă de evantai dintr-un punct aflat cât mai aproape de baza pomului.
Calus sau ţesut cicatrizat
PANA TÂNĂRA
Un pom în vârstă de un an, cu lăstari laterali cunoscuţi sub numele de „pene". MUGURE FRUCTIFER Apare pe pomii fructiferi şi este un mugure care produce flori şi mai apoi fructe, ci nu lăstari sau frunze. Un mugure fructifer este mai mare şi mai rotunjit decât un mugure vegetativ. LĂSTAR FRUCTIFER Un lăstar mic ce se dezvoltă pe pomii fructiferi şi pe care cresc muguri floriferi, ce voi deveni mai apoi fructe.
PUNCT DE ALTOIRE
Este punctul de pe tulpina unui arbust sau a unui pom fructifer, a unui trandafir sau a unei plante căţărătoare la nivelul căreia s-a realizat
altoirea şi care seamănă cu inelul format în jurul unui calus.
MUGURE VEGETATIV
în cazul pomilor fructiferi, mugurele vegetativ este acela care produce un lăstar sau frunze şi nu produce flori sau fructe.
LĂSTAR LATERAL
Lăstar care creşte lateral dintr-o rădăcină sau un alt lăstar.
MUGURE LATERAL
Mugure din care va lua naştere un lăstar lateral.
TRUNCHI
Toţi pomii, precum şi unii dintre arbuşti, produc o tulpină centrală care se numeşte trunchi, din care urmează să se dezvolte toate ramurile.
FECIOARĂ
Un pom care este în primul an de creştere. CIUPIRE
îndepărtarea vârfului lăstarilor sau mugurilor din vârful unui lăstar, pentru a încuraja creşterea lăstarilor laterali şi pentru a opri creşterea lăstarului respectiv.
CREŞTERE CONTROLATĂ
Creşterea pomilor cu frunze căzătoare pe un cadru de stâlpi şi cabluri de sârmă, astfel încât
atunci când cresc, ramurile lor se împletesc, formând un perete de verdeaţă sau o boltă.
TĂIERE ÎN SCAUN
Scurtarea puternică a ramurilor arborilor la intervale regulate, pentru a promova creşterea unui număr mai mare de lăstari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu