vineri, 2 aprilie 2010

PLANTE DE APARTAMENT

Din când în când, aproape toate plantele de apartament vor avea ne­voie de tuns, într-o măsură mai mare sau mai mică, şi de cele mai multe ori motivul este că au crescut prea mult pentru spaţiul care le-a fost destinat. Dacă planta şi-a pierdut forma sau a devenit dezordonată, o puteţi tunde folosind un foarfece de tuns bine ascuţit. Faceţi orice tăietu­ră întotdeauna deasupra unui lăstar viguros sau a unui mugure bine dez­voltat. Cu cât scurtaţi mai puternic, cu atât se vor forma mai mulţi lăstari.

ClUPIREA VÂRFURILOR

Pentru ca o plantă să renunţe la tendinţa ei naturală de a produce lăstari lungi şi pentru a stimula crearea unei plante compacte, asemănătoare unui tufiş bogat, trebuie să folosiţi o anumită tehnică de tundere, cunoscute sub numele de ciupire Căutaţi punctul de unde lăstarii pornesc, de lângă o frunză, şi apoi îndepărtaţi-i, tăindu-i sau ciupindu-i din acel punct. Aceasta va stimula producerea unor lăs­tari din muguri situaţi mai jos pe plantă, şi dacă aceştia sunt trataţi în acelaşi mod când au crescut destul de mult, rezultatul va fi o plantă mai compactă, mai bogată. Majoritatea plantelor de apartament răspund pozitiv la acest tip de tundere, mai ales pilea, zebrina, tradescantia, coleus.

Limitarea creşterii plantelor

Când unele plante agăţătoare sau plante de interior înalte ameninţă să ajungă până la tavan, a venit momentul să acţionaţi, dacă nu doriţi să aveţi un soi de baldachin verde deasupra capului. Puteţi încerca să îndepărtaţi lăstarii principali, dar această operaţiune poate fi tăcută numai de două ori, altfel partea inferioară a tulpinii va deveni lemnoasă şi lipsită de frunze.

■ Tundere drastică. Scurtarea puternică este cea mai bună variantă în cazul unei plante care a crescut prea mult, deci scurtaţi planta până la un mugure

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu